13% EXTRA KORTING

gebruik de kortingscode WUSTXL

voor 13% extra korting op alle messen van Wüsthof

HORECA KOELING LEASEN OF KOPEN? HORECAXL LEVERT.
Een koelkast of een vrieskast kan dan geen sexy apparaat zijn, maar hij is wel onmisbaar in iedere keuken. Maar waar moet u op letten bij aanschaf of lease van koel- en/of vriesapparatuur?

 

GEBRUIK VAN HORECA KOELINGEN

De belangrijkste vraag voor de horeca-ondernemer of voor de chefkok is waarvoor de koelkast of de vrieskast gebruikt gaat worden. Is dat voor het bewaren van complete gerechten, voor ingrediënten, voor half-fabrikaten of voor de dagelijkse (werk)voorraad? Het mag voor zichzelf spreken dat het soort keuken u heeft, bepalend is voor het type kast. Een bezorgrestaurant zal een andere koeling wensen dan een traditioneel restaurant. Er zijn zelf restaurants die met een hele kleine vriezer werken voor de desserts, maar voor alle andere zaken hebben ze die niet nodig, omdat ze uitsluitend met verse producten werken.

Als ondernemer weet u natuurlijk heel goed wat voor apparaat u nodig heeft: een gekoelde werkbank, saladière, koelcel of vrieskast. Een product dat al is ingevroren en een kerntemperatuur van -20°C heeft, beïnvloedt de temperatuur van de vriescel niet. Een product dat op kamertemperatuur is, heeft echter wel invloed op de temperatuur van de koel- of vriescel. De beste oplossing is om het product eerst terug te koelen met een blastchiller of shockfreezer, want voor de voedselveiligheid is het belangrijk dat de temperatuur in een koelkast en vrieskast zo stabiel mogelijk is. Wij kunnen u een passend advies geven, gebaseerd op uw wensen en werkwijze. Zo ontstaat er geen verkeerde verwachting van het aangeschafte product.

 

LOCATIE IN DE HORECA KEUKEN

De grootste uitdaging op het gebied van koelen is de omgevingstemperatuur. In de keuken loopt de temperatuur al snel op en de omgevingstemperatuur is een bepalende factor in het goed laten functioneren van koelapparatuur. De temperatuur in de keuken moet zeker worden meegenomen wanneer u een keuze gaat maken.

De keukenopstelling is van groot belang. Een koeling naast een hete grill krijgt het moeilijk. Het apparaat verbruikt veel energie bij het op temperatuur houden van de inhoud. Hoe warmer hij staat opgesteld, hoe meer energie hij verbruikt. Bij één graad Celsius temperatuurverschil kan dat al leiden tot 3 tot 5 procent meer energieverbruik.

 

CAPACITEIT VAN DE KOELING

Welke capaciteit nodig is, is afhankelijk van een aantal factoren. Dit kan vooraf worden berekend. Belangrijk is om niet uit te gaan van de huidige capaciteit, maar ook te kijken naar de toekomst. Wat zijn uw plannen en is het ook nodig om de koel- en vriescapaciteit daarop aan te passen? Alleen dan is het mogelijk om te investeren in toekomstvriendelijke apparatuur.

Aspecten die meespelen in het berekenen van de capaciteit zijn onder andere type horecazaak (hotel, restaurant, café, terras), de doelgroep (wat weer veel over het assortiment zegt), maximaal aantal couverts, gemiddelde tijd dat een gast in uw zaak is. Kortom, een aantal vragen zijn belangrijk voor een goed advies en een goede keuze.

 

DUURZAAM

De koelkast en vriezer staan 24 uur per dag aan en werken hard om de inhoud op temperatuur te houden. Dat kost veel energie. Het verbruik (en een eventuele besparing) is gemakkelijk te berekenen met een energiemeter. Een energiezuinige koeling is niet alleen interessant, omdat het direct een besparing op de energierekening oplevert. Ook de milieubelasting is dan minder groot.

Heeft u duurzaamheid hoog in het vaandel staan? Kies dan voor een koeling met natuurlijke koudemiddelen van R290 of R600a (minder belastend voor het milieu), ledverlichting en een dikke isolatielaag.

 

DE JUISTE KOUDEMIDDELEN

Een koeling koelt met behulp van koudemiddel. Tot voor kort werden hiervoor meestal de synthetische koudemiddelen (H)CFK’s en HFK’s gebruikt. Deze synthetische stoffen komen van nature niet voor en zijn ontwikkeld voor industriële doeleinden. Het grootste nadeel is een negatieve invloed op het broeikaseffect. Om die reden worden de synthetische koelmiddelen gefaseerd verboden. Vanaf 2020 mogen monteurs de synthetische koelmiddelen al niet meer bijvullen. Natuurlijke koudemiddelen, zoals water, ammoniak en koolstofdioxide (CO2), dragen minder bij aan het broeikaseffect, zijn minder slecht voor de ozonlaag en hebben dus minder negatieve invloed op het milieu.

Een koelsysteem op basis van natuurlijke koudemiddelen is niet veel duurder. Bovendien is er sprake van een kortere terugverdientijd door de lagere exploitatiekosten, zoals een lager energieverbruik. Een koelinstallatie die gebruikmaakt van natuurlijke koudemiddelen verbruikt minder energie.

 

ENERGIE VERBRUIK IN DE HORECA KEUKEN

Behalve een investering in een jongere en milieuvriendelijke koelkast, zijn er nog een aantal factoren die het energieverbruik van de koeling beïnvloeden. Door hierop alert te blijven, kunnen de energiekosten verder omlaag en waarborgt u de juiste bewaartemperatuur. Plaats nooit warme producten in een koeling of vriezer. Hierdoor wordt de temperatuur tijdelijk te hoog (warmte-inslag), waardoor de kans op bacteriën groeit. Ook is het van belang om de koel- en vrieskast niet te vol te zetten. De koude lucht moet goed kunnen blijven circuleren. Plaats daarom niets op de bodem, stapel niet te hoog en laat ruimte aan de zijkanten van de roosters. Een ezelsbruggetje is dat als u uw hand er langs kunt steken, kan de lucht er ook prima door.

Zorg er ook voor dat het apparaat zijn warmte kwijt kan. Plaats dus geen dozen op het apparaat en bouw hem ook niet volledig in. Plaats een koeling ook nooit in de volle zon, buiten of te dicht bij een warmtebron.

 

ENERGIE LABELS

De nieuwste generatie koelingen en vriezers zijn steeds zuiniger. Op dit moment gaan de energielabels van A tot en met G. Door hierop te letten, is het mogelijk te besparen op de energiekosten. Een oude koelkast met energielabel G vervangen door een apparaat met energielabel B levert (gemiddeld genomen) een besparing op van 80 procent.

Het lijkt zonde om een koeling, die nog niet eens 10 jaar oud is en nog goed werkt, te vervangen. Wilt u zeker weten of een nieuwer apparaat zuiniger is, kunt u een energiemeter gebruiken. Die plaatst u tussen de stekker van het apparaat en het stopcontact. Laat hem een week draaien met uw oude apparaat en laat hem dan een week meedraaien met uw nieuwe apparaat. Het verschil maakt concreet wat je gaat besparen aan energiekosten.

 

ENERGIE INVESTERINGS AFTREK

Om de aanschaf van energiebesparende apparatuur te stimuleren, is de Energie Investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dankzij deze regeling is het mogelijk om flink te besparen op energie- en investeringskosten. Bij aanschaf van energiebesparende en duurzame bedrijfsmiddelen kan in 2021 een percentage van maar liefst 45 procent worden afgetrokken van de fiscale winst. Naar verwachting zal er tot 2024 gebruik gemaakt kunnen worden van deze regeling. Let op: de EIA is niet van toepassing bij leasing

 

GOEDKOOP KAN DUURKOOP ZIJN

De prijs van een koeling of vriezer wordt bepaald door de kwaliteit van de gebruikte materialen en de keuze voor verschillende opties. Een koelkast uit Italië of Duitsland is meestal duurder dan een apparaat uit China of Polen. Dat heeft onder meer te maken met de hoogte van het arbeidsloon in die landen. Ook de gebruikte materialen verklaren veel: het soort rvs, isolatiemateriaal, compressoren, verdampers (geverfd, gecoat of van rvs), condensor en de gebruikte regelaar die van heel basic tot heel geavanceerd kan zijn uitgevoerd.

Een witte koel- of vrieskast is vaak ook goedkoper dan een van rvs. Logischerwijs is een stekkerklaar apparaat voordeliger dan een apparaat met separate installatie van de motor. Daarnaast spelen ook zaken als klimaatklasse, wanddikte en design een rol bij de prijsstelling. Bespaar nooit op de dikte van de isolatie, op een statische koeling zonder ventilator, dikte van de wanden, materiaal of beschadigde koelkasten. Goedkope koelkasten en vriezers - bijvoorbeeld die uit China - werken niet optimaal: ze koelen niet goed en behouden de temperatuur niet goed.

Een statische koeling is veel goedkoper, maar is te vergelijken met een koelkast voor thuisgebruik. Deze heeft een koelwand aan de achterzijde en is niet gemaakt om 20 keer per uur te worden geopend. Dan verliest hij heel snel zijn temperatuur. Een geforceerde koeling beschikt over een inwendige ventilator die de gekoelde lucht door de koelkast blaast, waardoor bovenin en onderin dezelfde temperatuur wordt behaald. Een geforceerde koeling is geschikt voor ondernemers die meer controle willen en een gelijkmatige temperatuur nodig hebben.

 

KOELEN IN DE HORECA

Een goede koeling bespaart op veel meer dan alleen energieverbruik. Als u genoeg koel- of vriescapaciteit hebt, kun je hier rekening mee houden qua inkoop en mise-en-place. Misschien kunt u zelfs wel naar minder leveringen van de grossier per week (scheelt stopkosten), u kunt producten beter bewaren (minder waste) en u kunt de mise-en-place wellicht gaan inplannen in de daluren (invloed op fte’s).

 

ONDERHOUD VAN HORECA KOELINGEN

Goed en regelmatig onderhoud is van belang om de technische prestaties van een koel- of vriesapparaat op peil te houden en de levensduur te waarborgen. Hierover leest u meer in een andere blog op onze site.

Om zeker te zijn van punctueel onderhoud is een onderhoudscontract bij de leverancier een eenvoudige oplossing, maar u kunt zelf ook veel doen. Schoonmaken bijvoorbeeld: heel simpel, maar wel effectief. De levensduur van het apparaat wordt verlengd wanneer de omgeving stofvrij wordt gehouden. De condensor moet ook goed schoon worden gehouden, reinig deze minstens eens per kwartaal. Dit kan met een stofzuiger of een zachte borstel. Een vettige of stoffige condensor geeft een slecht koelresultaat en kan zelfs brandgevaar opleveren. Een vuile condensor kan zelfs leiden tot een stijging van de energiekosten, dit kan oplopen tot 15 procent. Soms is het nodig om de verdamper en/of luchtgeleidingsschotten te reinigen. De instructies hiervoor zijn te vinden in de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Reiniging van de afvoer, lekbak en deurrubbers kan ook veel schelen. Wanneer deze schoon blijven, is de kans op lekkages en andere narigheid veel kleiner. Deurrubbers in goede conditie voorkomen hogere energiekosten door overmatige ijsvorming. Een kapot deurrubber vergroot bovendien de kans op bedorven producten, want de temperatuur in de koeling wordt instabiel. Tot slot: laat koeltechnisch onderhoud en reparaties altijd uitvoeren door daarvoor opgeleide monteurs.

 

WIE KAN IK BELLEN?

Ons! U belt gewoon met ons op +31 (0)88 - 28 28 928 en wij weten uw vragen te beantwoorden. En mochten wij nu net het juiste antwoord niet hebben op uw vraag, dan gaan wij op zoek naar het antwoord. Wij verkopen géén onzin, wij verkopen (en leasen!) apparatuur en oplossingen. Ook voor u hebben wij de beste oplossing!

HORECAXL ADVISEERT U GRAAG OVER HORECA KOELINGEN

HorecaXL maakt Horeca Apparatuur betaalbaar! Ook Keukenapparatuur op afbetaling! En Lease vanaf € 499,- investering.